Λάμπρος Πόλκας, δ.φ., στην κλασική φιλολογία - Μ.Δ.Ε. στην ηλεκτρονική μάθηση - εκπαιδευτικός στη Δ.Ε.

Βιντεογραφημένη θεατρική παράσταση της «Αντιγόνης»


Το διδακτικό αυτό σενάριο, αφού συντάχθηκε από τον γράφοντα, εφαρμόστηκε σε μαθήτριες / ές της Β τάξης (Γενικής Παιδείας) στο 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2012. Αργότερα, τον Απρίλιο του 2014, παρουσιάστηκε πιο ολοκληρωμένο, σε πανελλήνιο συνέδριο για τις ΤΠΕ στην εκπαίδευση, στην Πιερία Ημαθίας (Βλ. σχετικά και εδώ). Στο σενάριο οι μαθήτριες / ές παρακολουθούν, πρώτα, ολόκληρη βιντεογραφημένη θεατρική παράσταση της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, με σκοπό, προτού διδαχθούν συστηματικά τη σχετική τραγωδία μέσα από το αρχαίο κείμενο, να γνωρίσουν εποπτικά και με παραστατικό τρόπο τη συνολική υπόθεση του έργου, καθώς επίσης βασικά στοιχεία του περιεχομένου και της μορφής του.

Παράλληλα, το σενάριο αποτελεί μια πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή θεωρητικών γνώσεων που κατέχουν οι μαθήτριες  / ές σχετικά με το αρχαίο θέατρο, το δράμα, καθώς επίσης με αντιπροσωπευτικά, κατά ποσόν και κυρίως κατά ποιόν, μέρη της αρχαίας τραγωδίας. Στη συνέχεια, οι μαθήτριες / ές, χωρισμένες / οι σε ομάδες και παρακολουθώντας τμήματα της βιντεογραφημένης θεατρικής παράστασης της «Αντιγόνης», ασκούνται στη συνεργατική παραγωγή λόγου στο περιβάλλον Wiki ως προς τέσσερα μόρια της βιντεογραφημένης θεατρικής παράστασης:

α) τον τρόπο δραματοποίησης του μύθου,

β) το ήθος-χαρακτήρα των ηθοποιών,

γ) τις ιδέες-διανοήματα του έργου, και

δ) τις εφαρμοσμένες στη βιντεογραφημένη παράσταση εκδοχές της όψεως (σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, κτλ).

Τελικό προϊόν των συνεργατικών μαθητικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον του Wiki είναι η δημιουργία μιας παρουσίασης της βιντεογραφημένης παράστασης της «Αντιγόνης» στο Wiki με έμφαση στα τέσσερα προηγούμενα μόριά της. Η παρουσίαση-κριτική δημοσιεύεται στο ιστολόγιο της τάξης.

Πρόσβαση στο κυρίως κείμενο του εκπαιδευτικού σεναρίου παρέχεται μέσω της ιστοσελίδας του Πρωτέα (ΚΕΓ), όπου και είναι αναρτημένο:
 
Παρουσίαση-κριτική θεατρικής παράστασης της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή σε περιβάλλον wiki