Λάμπρος Πόλκας, δ.φ., στην κλασική φιλολογία - Μ.Δ.Ε. στην ηλεκτρονική μάθηση - εκπαιδευτικός στη Δ.Ε.

ΠαρουσιάσειςTwo Ancient Greek Ways

Εισαγωγική παρουσίαση στο πλαίσιο της τελετής λήξης του προγράμματος Erasmus+KA2 με τίτλο "OMNES VIAE, ALL THE ROADS, TODOS LOS CAMINOS", που διοργάνωσε το ΓΕ.Λ. Παιανίας "Δημοσθένειο" (Παιανία, 7-4-2022).

Περισσότερα

Διαφοροποιημένη Διδασκαλία

Διά ζώσης, ενδοσχολική επιμόρφωση στο 11ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Αχαρνών με θέμα: "Ενδεικτική εφαρμογή στρατηγικών και εργαλείων διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Σενάριο διδασκαλίας για παιδιά με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο". [Παρασκευή 1-4-2022, ώρα 12.00 έως 14.00]

Περισσότερα

Αξιοποίηση του Διαδραστικού Πίνακα OpenBoard με παράδειγμα

Με ένα παράδειγμα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο, υποδεικνύεται ο τρόπος αξιοποίησης του ελεύθερου λογισμικού για διαδραστικό πίνακα OpenBoard [από επιμορφωτικό σεμινάριο, 04-05-2020]

Περισσότερα

Διαλογικότητα των λόγων στην εκπαιδευτική πραγματικότητα και στα σενάρια του "Πρωτέα" για τα Αρχαία Ελληνικά

Παρουσίαση από εισήγηση σε επιμορφωτική ημερίδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. (αίθουσα "Γαλάτεια Σαράντη", 14/12/2018).

Περισσότερα

Η παιδαγωγική των πολυγραμματισμών στον "Πρωτέα" του ΚΕΓ

Παρουσίαση στο Πανελλήνιο Γλωσσολογικό Συνέδριο "Τζαρτζάνεια 2018" με θέμα "Πολυγραμματισμοί στην εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη", που έγινε στον Τύρναβο στις 23 & 24/11/2018, στο πλαίσιο θεματικού συμποσίου του συνεδρίου (24/11/2018) με τίτλο "Εμπειρίες από τον "Πρωτέα": εφαρμόζοντας τους πολυγραμματισμούς στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών με την αξιοποίηση των ΤΠΕ".

Περισσότερα

Τρόπος Αξιολόγησης στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία της Γ Λυκείου

Παρουσίαση από ενημερωτική συνάντηση των Συντονιστών/τριών Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης του μαθήματος Αρχαία Ελληνικά της Γ Τάξης Γενικού Λυκείου (μάθημα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών) [ΥΠ.Π.Ε.Θ., Πέμπτη 8-11-2018].

Περισσότερα

Το σώμα και το χώμα

Παρουσίαση από επιμορφωτικό σεμινάριο (20/12/2017) στη συνδυαστική διδασκαλία της "Αντιγόνης" του Σοφοκλή με τον "Περικλέους Επιτάφιο" του Θουκυδίδη.

Περισσότερα

Ευρήματα από την Αξιολόγηση Διδακτικών Σεναρίων με τις ΤΠΕ στο Μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών

Παρουσίαση (29/4/2017) στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ "Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας στη Διδακτική Πράξη". Σύρος 28, 29 & 30 Απριλίου 2017.

Περισσότερα

Μαθητές-κριτικοί θεατρικής παράστασης

"Οι μαθητές ως κριτικοί μιας παραστασιακής εκδοχής της “Αντιγόνης” του Σοφοκλή». Παρουσίαση (19/2/2016) σε σεμινάριο με θέμα "Σεμινάριο Νέων Τεχνολογιών για τους εκπαιδευτικούς φιλολόγους του Νομού Φθιώτιδας", που έγινε στη Λαμία (από τις 18 έως τις 20/2/2016) σε συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων του Νομού Φθιώτιδας και τη σχολική σύμβουλο φιλολόγων του ίδιου Νομού.

Περισσότερα

Λόγοι, ταυτότητες, και διδακτικές πρακτικές στην αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία

"Λόγοι, ταυτότητες, και διδακτικές πρακτικές στην αρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία: Από τον σχεδιασμό στην ανάλυση." Εισήγηση (7/2/2016) σε διημερίδα που διοργάνωσαν τα Εκπαιδευτήρια "Αυγουλέα - Λιναρδάτου" (6 - 7/2/2016) σε συνεργασία με το περιοδικό "Νέα Παιδεία" και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Θέμα της διημερίδας: "Μελετώντας και διδάσκοντας την αρχαία γλώσσα και σκέψη στο σύγχρονο Σχολείο".

Περισσότερα

Η ατίμωση του νεκρού στην ομηρική "Ιλιάδα" και την Αντιγόνη του Σοφοκλή

Εισήγηση στο 42 Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΦ με θέμα "Σοφοκλής: ο μεγάλος κλασικός της τραγωδίας" (Σέρρες, 12-14 Νοεμβρίου 2015).

Περισσότερα

Η διαδικτυακή κοινότητα των φιλολόγων στην πλατφόρμα “Διάλογος” του ΚΕΓ για τα Αρχαία Ελληνικά

Παρουσίαση (2/10/2015) σε διημερίδα του ΚΕΓ "Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων", που έγινε στην Αθήνα (2 - 3 /10/2015).

Περισσότερα

15ο Μαθητικό Συμπόσιο της Ουνέσκο

Βιντεογραφημένο στιγμιότυπο από την παρουσίαση του Πρώτου Πρότυπου Πειραματικού ΓΕΛ Αθηνών "Γεννάδειο" στο 15ο Μαθητικό Συμπόσιο του Δικτύου Λυκείων Νομού Αττικής της UNESCO (26 & 27 Φεβρουαρίου 2015). Σχολείο διοργανωτής: Εκπαιδευτήρια Γείτονα (Βάρη Αττικής). Θέμα του Συμποσίου: «Η εκπαίδευση ως μέσο κοινωνικής συνοχής».

Περισσότερα

Ιστορίες και Αναπαραστάσεις για την αυτοχθονία των Αθηναίων

Παρουσίαση εκπαιδευτικού σεναρίου για τα Αρχαία Ελληνικά, στο πλαίσιο ημερίδας του Σύνδεσμου Φιλολόγων Δράμας στις 13 Δεκεμβρίου 2014.

Περισσότερα

Aquileia 2010-Fifth CIRCE course for European classics teachers

Translational Training Course for Teachers of Classics. A European Programme of the "CIRCE Project: A Classics & ICT Resource Course for Europe" (Aquileia -Italy, July 4th, 2010). The video includes photos from: 1. my private trip to Venice (Hellenic Institute of Byzantine and Post-Byzantine Studies) 2. the seminar in Aquileia (ISIS Malignani School - Cervignano del Friuli) 3. the site visit (Aquileia's patriarchal basilica, harbour and Roman forum) 4. the excursion in Trieste.

Περισσότερα

Moodle: ένα παράδειγμα για το γλωσσικό μάθημα

Στο βίντεο αυτό παρουσιάζεται ένα παράδειγμα στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας με την αξιοποίηση της πλατφόρμας του Moodle. Εκπονήθηκε στο πλαίσιο επιμορφωτικού προγράμματος στο ΙΝ.ΕΠ. του ΕΚΔΑ.

Περισσότερα

Συγκρίνοντας το θέμα του κειμένου με τις ψηφιακές του εικόνες

Ένα παράδειγμα λογοτεχνικής ζωγραφικής με τον υπολογιστή στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών. Παρουσίαση από εισήγηση στην Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών (6/2/2010).

Περισσότερα

Διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών με τις ΤΠΕ

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται ενδεικτικά τρεις παρουσιάσεις από διδασκαλίες μου για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών με τις ΤΠΕ στα ΠΑΚΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ και του ΕΚΠΑ (2008).

Περισσότερα

Μα τούτο είναι τόσο ωραίο, γιατί να τ αλλάξει κανείς;

Η αξιοποίηση ενός «ωραίου» λάθους στη διδακτική της ενδογλωσσικής μετάφρασης. Παρουσίαση στο πανελλήνιο συνέδριο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, με θέμα "Τα λάθη των μαθητών" (Θεσσαλονίκη, 14/12/2007).

Περισσότερα

Το προοίμιο των Ιστοριών του Θουκυδίδη με το cmaptool

Το cmaptool με παράδειγμα το προοίμιο των Ιστοριών του Θουκυδίδη. Παρουσίαση με θέμα «Χαρτογραφώντας την έκφραση και το νόημα ενός αρχαιοελληνικού κειμένου με την υποστήριξη του υπολογιστή» σε Εισήγηση στην ημερίδα με τίτλο Αρχαιογνωσία και νεογνωσία, που συνδιοργανώθηκε στις 29 Μαρτίου 2007 από τη σχολική σύμβουλο Φιλολόγων Ν. Φλώρινας Α. Παπαδάκη, την Ένωση Φιλολόγων Ν. Φλώρινας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας και το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας.

Περισσότερα

Ικεσία-ξενία-φιλότης

Διαγραμματική αναπαράσταση του τριπτύχου θέματος των ομηρικών επών “ Ικεσία-ξενία-φιλότης”. Παρουσίαση σε ημερίδα (13/10/2005) στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών της λειτουργίας των εννοιολογικών χαρτών.

Περισσότερα

Διδασκαλία παραγωγής γραπτού λόγου με τον υπολογιστή

Παρουσίαση λογισμικών για τη γλώσσα στο πλαίσιο μεταπτυχιακής μαθητείας μου στο ΠΑ.ΠΕΙ (2005).

Περισσότερα